2013. június 5., szerda

Rozi rovat - tanuljunk sünül!

Régen volt Rozi rovat, gondoltam kedveskedek egy kis bejegyzéssel az állatkák kedvelőinek, hiszen mint tudjátok fontos nekem ez a kis tüskés hátú lány! Azt is ígértem,hogy fogok írni a süntartásról, hogyha esetleg érdeklődtök eziránt, vagy gondolkodtok egy kis szúrós befogadásán mégse ,,teljesen ismeretlenül" vágjatok bele! :)


Először is, mesélek Rozikáról. Sokat nőtt, már majdnem 500 grammos a lány! Szereti a pocakját, bár finnyás, és imád futni a futókerekében! Imádom őt, igazi kis pajtás, mondhatni olyan mintha a gyerekem lenne. Annyira ragaszkodó és vicces tud lenni, olyan alvópózokkal, hogy belehalok, és csak fotózom, mert annyira aranyos!


Anyával mindig jót alszok!

Amik a legfontosabb dolgok és tudnivalók a sünikről:

- Nem olyan mint egy kutya  vagy macska. Több odafigyelést igényel és nem piszkálható 0-24-ig, nem fog neked pacsit adni és pitizni, de ad neked sok szeretetet, csicsergést és nózipuszit.
- Tenyésztőtől vásároljunk sünt, ne pedig állatkereskedésből, mert ott lehetünk csak biztosak a származását illetően, illetve a kiskorától történt kézhez szoktatás sem árt, ha nem egy tűpárnát szeretnénk aki nagyon nehéz eset lesz és lehetséges, hogy soha nem szelídül igazán meg. Továbbá így kerülhetjük el a beltenyésztett egyedet.
- A sün ragadozó, éjjeli állat. Tehát, illik neki a száraz tápon és vízen kívül zöldségeket, lisztkukacot, és egyéb lárvákat adni, nem csak macskakaját! Akár főzhetünk is neki, húst, rizst, tojást, és zöldségeket, ezek kombinációjával igazi kis menüket állíthatunk össze nekik, de fontos az élő eleség nap is.
- Jobb ha csapvíz helyett buborék mentes ásványvizet készítünk be neki.
- sok süni érzékeny és allergiás a faforgácsra, ilyenkor a lakóhelyét törölközőkkel vagy rongyokkal is bélelhetjük.
- Nappal alszik. Igen, túlnyomórészt alszik nappal, de van mikor felkel. Ettől függetlenül nincs az,hogy olyan mintha nem is lenne állatkánk, mert mikor este nyugalom lesz, felkel és indulhat a móka!
- Kell neki a testmozgás, amit a futókerékkel biztosíthatunk számára, ugyanis egy nap a természetben akár 2 km-t is megtesz a kis mancsain!
- Megfelelő lakóhely kell neki, ami legalább 1,5 m x 80 cm nagyságú.
- Kell neki egy kis ház, vagy búvóhely, mert szereti bevackolni magát.
-MINDEN SÜNI ÖNÁLLÓ JELLEM. Nincs két egyforma, teljesen saját szokásai, egyénisége van mindegyiknek!


Első körben ennyi információt hoztam nektek a sünikről, most pedig mutatok képeket!

 Ölel és bújik!

 Aztán elalszik tévézés közben :)

Ilyen édes a farkincája és a lábija!

Kaptam plüss hordozót is!Imádom ám!Mindig kilesek az ablakon!

Ti tartanátok sünit? Van ismerősötök aki tart?

A következő részben tovább mesélek a süntartásról és a tapasztalataimról, valamint Roziról is :) 
Köszi, hogy itt voltatok, Rozi mancsrázás és puszik tőlem: Hajnitok 

6 megjegyzés:

 1. Olyan édes! :-)
  Nincs ismerősöm, akinek sünije lenne; én régebben vadászgörényt szerettem volna, de végül cicánk lett ...

  VálaszTörlés
 2. Tartanék biza, de majd egyszer, ha házam lesz... Már így is teltház van nálunk :-) Édes ez a süni, puszilgasd meg a nevemben is :-)

  VálaszTörlés
 3. Ajjjj de édes ez a sünciiiiiii! *.* :))))))))))))))))))

  VálaszTörlés
 4. Nagyon aranyos a kis Rozi!:)

  VálaszTörlés
 5. Megpuszilgatom mindegyikőtök nevében, ígérem! Nagyon örülök, hogy tetszett nektek a rovat, lesz folytatás és hozok még képeket róla ígérem :)

  Óriási puszi Rozitól!

  VálaszTörlés